Veste bună pentru cei care plătesc taxele și impozitele cu cardul pe Internet

Veste bună pentru cei care plătesc taxele și impozitele cu cardul pe Internet
Publicat: 29/10/2012, 11:58
Actualizat: 01/02/2019, 20:23

Comisionul pentru plata pe Internet a taxelor și impozitelor va fi suportat de către primării, nu de contribuabili, legislația urmând să fie modificată în acest sens, potrivit Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impozitelor și taxelor, comisionul poate fi suportat de către contribuabil, de către instituția publică sau în orice altă variantă aleasă de către aceasta la momentul înregistrării în Sistemul național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP).

Practic, se spune în nota de fundamentare, beneficiarul plății (instituția publică) are posibilitatea să impună contribuabilului care plătește cu cardul să suporte comisionul perceput beneficiarului de către prestatorul sau de servicii de plată.

„În acest fel există o discriminare a contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, având în vedere că în cazul din urmă contribuabilul nu plătește niciun comision”, se spune în document.

Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesară pentru că există posibilitatea sesizării Comisiei Europene în legătură cu încălcarea unui act normativ care transpune în legislația națională o directivă europeană, urmând ca aceasta să dispună măsuri de corectare a acestei situații și aplicarea unor sancțiuni statului român.

În plus, există riscul ca acei contribuabili cărora li se percep în mod nejustificat și nelegal acest commision de către instituțiile publice să le acționeze în instanță în vederea recuperării prejudiciului.

„De asemenea, scopul legislației europene în vigoare este aceea de a încuraja plățile electronice, în timp ce prevederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac decât să descurajeze, prin posibilitatea oferită instituțiilor publice de a percepe un preț suplimentar de la contribuabil”, se spune în nota de fundamentare a noului proiect legislativ.

Lansat în martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro și este administrat și operat de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), instituție aflată în subordinea MCSI.

În urmă cu aproape două săptămâni, directorul general al VISA România, Cătălin Crețu, a declarat la ZF Digital ’12 că plata online a taxelor și impozitelor este „puțin cam în aer” din cauza impunerii de către primării a unui comision pentru a oferi cetățenilor această modalitate de plată.

„Avem două probleme. Prima este distribuția credențialelor (user și parolă de acces) către populație. Dacă această distribuție ar fi transferată băncilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru ele știu câți clienți utilizează serviciile internet banking și efectuază plăți online cu cardul”, a spus Crețu.

El a adăugat că foarte multe primării au optat pentru suprataxarea plăților online a taxelor și impozitelor.

„P:ractic, primăriile au preferat să transfere acest cost, respectiv comisionul de acceptare al băncii, la cetățeni. Edilii nu înțeleg că dacă ar da drumul la această facilitate românii, mai ales cei din străinătate, care vin în țară de sărbători și nu au timp pentru aceste plăți, vor aduce bani la buget”, a spus reprezentantul VISA România.

Crețu a menționat că studiile arată că impunerea unui comision la plata taxelor și impozitelor reduce semnificativ intenția de a efectua astfel de operațiuni.

„În pofida acestor probleme, plata online a taxelor și impozitelor a crescut de cinci ori în acest an, deci potențial există”, a spus Crețu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×